PROSES PERTAMA : PENERIMAAN | | | | | | | | |
Madu Asli yang diterima dari pembekal(Pengusaha dan Orang Kampung) |
Membuang buih dan sisa-sisa sarang atau hampas lebah yang terapung di atas permukaan madu |
Madu selepas dibuang buih dan sisa-sisa sarang atau hampas sebelum menjalani proses seterusnya |
|
|
PROSES KEDUA : MENGUJI KANDUNGN AIR DAN GULA | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
Madu dititiskan ke atas alat ujian (Hand Refractometer) bagi menguji kandungan gula dan air |
Ujian kandungan gula dan air sedang dilakukan dengan meneliti bacaan meter yang terdapat pada alat tersebut |
Madu yang terpilih selepas menjalani ujian tadi akan dimasukkan ke dalam 'Tong Penapisan' selama seminggu | | | | | | |
PROSES KETIGA : PENYEJATAN
Madu dimasukkan ke dalam Mesin Dihumifier (Mesin Penyejat Air)
selama 8-12 jam bagi menyejat kandungan air yang ada di dalam madu |
Sekali lagi ujian kandungan air dilakukan bagi memastikan kandungan air tidak melebihi tahap yang telah ditetapkan |
Jumlah kandungan air yang telah ditetapkan adalah sebanyak 16% - 25% sahaja |
|
|
PROSES KEEMPAT : PENAPISAN
Kemudiannya, madu akan ditapis sekali lagi dengan menggunakan kain
nilon yang paling nipis ke dalam 'Tong Pembotolan Madu Lebah' |
Proses terakhir di mana madu yang telah siap diproses akan
dimasukkan ke dalam botol dan dilabel serta siap untuk dijual kepada
orang ramai |
No comments:
Post a Comment